Sunday, April 20, 2008

Wiki Politics: προς Άννα Διαμαντοπούλου με αγάπη


Κυρία Διαμαντοπούλου,

σε σχέση με την ερώτηση στη Βουλή που προετοιμάζετε με θέμα την αναβάθμιση της Ομόνοιας και των γύρω περιοχών του ιστορικού κέντρου :

Έχει πονέσει ο νους μας πιο πολύ κι από την καρδιά μας βλέποντας την αθλιότητα στις αναφερόμενες περιοχές. Όμως, επιτέλους, ότι παρέμβαση σχεδιαστεί θα πρέπει να είναι σε κάποια συνεννόηση και με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, αλλά και να λάβει υπ’όψη το δικαίωμα των μειονοτήτων να αναπνέουν και να μιλούν.

Έχω σιχαθεί να βλέπω μεθόδους χύδην και άμυαλης καταστολής, ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Όλα αυτά προδίνουν την έλλειψη πολιτικής, την έλλειψη ανάληψης ευθύνης.

Η υποκρισία και η ανοησία της εξουσίας έχουν οδηγήσει τα προβλήματα σε κορύφωση, αφού τελικά επωφελούνται τα κυκλώματα που επεκτείνουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης.

Συμπέρασμα: Παρακαλώ, ΝΑΙ στην ανάπτυξη ενός ευφυούς προγράμματος αναβάθμισης της ζωής στις εν λόγω περιοχές, ενός προγράμματος που να σέβεται όμως και να υποστηρίζει πάνω από όλα εκείνους που είναι θύματα της εξαθλίωσης (πόρνες αφρικανικής προέλευσης με ιδιαίτερα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, εξαρτημένοι εκτεθειμένοι σε σειρά κινδύνων, κλπ) και όχι να θεραπεύει την ματαιοδοξία οποιουδήποτε.

Γι’αυτό:
ΟΧΙ στην ηθικοπλαστική αναβάθμιση των περιοχών, στα “συρματοπλέγματα” και τις αποστειρώσεις σε βάση μοραλιστική (κατά πως έγινε με την περιοχή γύρω από τις στύλες του Ολυμπίου Δία το 2004, για να εκδιωχθούν προφανώς οι ομοφυλόφιλοι και οι οποίες επεμβάσεις έφραξαν ένα διάδρομο πρασίνου και μάντρωσαν με φτηνά σύρματα και πρόστυχη ευκολία ένα πάρκο της Αθήνας, χωρίς καμμιά εξήγηση σε κανένα! Η περιοχή παραμένει ακόμη σε καραντίνα!)

Επιτέλους, σε αυτή τη πόλη, οφείλεται σεβασμός και ενημέρωση σε όσους την περπατούν και την εμπλουτίζουν με όλα τα στοιχεία της εύθραυστης καθημερινότητάς τους!


(Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε από τον/την χρήστη Miranda P. στη σελίδα WikiPolitics.gr)

No comments:

Πηγή έμπνευσης: http://www.tvxs.gr/v12751

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ακόμη μια προσφορά στο μέλλον της πατρίδας μας (heimat)

Εμβόλιμη εισαγωγή/σύνοψη:
Βρίσκω αλλού ξημερωμένο όποιον δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη της βιωματικής σύνδεσης ανάμεσα στον τραγουδοποιό ή λαϊκό μουσικό και τον κόσμο. Η Lhasa τραγουδά σε δυο τρεις γλώσσες, αλλά είναι όλες δικές της, έχει ζήσει και ζει μέσα σε αυτές τις γλώσσες. Από την άλλη, η Αρβανιτάκη για παράδειγμα αγγίζει πολλούς ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Γιατί; Μα βέβαια, επειδή δεν μαϊμουδίζει, αλλά έχει αυθεντική φωνή που συχνά υπερβαίνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα, κάτι που ισχύει για κάθε μουσικό που έχει τα πόδια του στη γη, στο συγκεκριμένο, σε κάποιο πραγματικό τόπο. Από μια τέτοια στέρεη βάση μπορείς να ξεκινήσεις για να κάνεις όλων των ειδών τα πειράματα, αλλά προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσεις το έδαφος όπου πατάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπώματα μιμητισμού, ναρκισιστικά πειράματα στο κενό.


...Λοιπόν, συνήθως δεν γίνομαι bitchy,
αλλά, επειδή έχει παραγίνει το πράγμα με την φόρα γε-γε των πολιτισμικών παραγωγών με όνειρα διεθνούς μεγαλείου (optional κομπολόϊ ή φράτζα) που χουρχουρίζουν ανοιχτόστομα καταπίνοντας το τελευταίο αφόδευμα του ΝΜΕ* αν βγαίνει ακόμα η χαζοφυλλάδα και καταντήσαμε τη Μόνικα ανίκανη να ψελλίσει το όνομά της χωρίς proforah... ήθελα να σας πω ότι τα αγγλοκεντρικά γκρουπάκια ψιλοανακατέβουν τη σούπα των υπολειμμάτων από τις προηγούμενες δεκαετίες της naive έκφρασης (λουλούδια, από τ'αυτιά ως την κωλότσεπη του Μόρισσι...), όταν ακόμη η κουλτούρα έβγαινε κυρίως από την μεταμοντέρνα Δύση και νομίζαμε ότι αυτή η μαυρίλα, η παραφορά, η θλίψη που ψυχανεμιζόταν το τέλος της ηγεμονίας της, αποτελούσε κοσμικό επιφαινόμενο, αυτό που οι φιλόσοφοι ονομάζουν "universal".

Η ποπ κουλτούρα βεβαίως βεβαίως, αργοπορώντας όσο έμενε κυρίαρχη η ΤV και με απίστευτη επιτάχυνση (να μη σκεφτώ καν τι γίνεται πια, στα χρόνια του Web2), έφτασε αισίως στον τοίχο του φυσικού ήχου, στον θόρυβο, στην απρόσωπη κυβερνοποπ, στα τυχαία ηχητικά συμβάντα... ξεπήδησαν οι πραγματικά ζωντανές και αυτονομημένες σκηνές fusion από την Βαρκελώνη μέχρι τη Λαχώρη και το Τόκυο. Πήρε φωτιά το τοπίο, εξατμίστηκε όλο. Και κολυμπάμε πια σε αυτό το ψυχονέφος... κολυμπάμε δίχως υποχρεώσεις σε άλλον πέρα από τη συνείδησή μας, σίγουρα δίχως σιγουριά, δίχως γνώση που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση.

Έρχονται τώρα καθυστερημένα κάποιοι νοσταλγοί του μαζικού ροκ και της αυθεντίας... (οι λάτρεις του μπλε χαπιού) να μας πουλήσουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες. Nice old expression. Το ίδιο κάνουν και τα έμο υβρίδια, δεν λέω. Αρσενικό και θηλυκό, γιν γιαν. Nαι, ήθελα λοιπόν να πω, ότι it's OK, όποιος θέλει να πληρώσει για να χαζέψει τους περιφερόμενους με το τελευταίο χιτάκι, σιντάκι, ποντκαστάκι κλπ, ...it's OK, όποιος θέλει θα το κάνει και θα κατεβάσει και μερικές μπύρες και από κει και πέρα θα του αρέσει ότι κι αν κουδουνίζει μέσα στα αυτιά του, όπως γινόταν πάντα. Όμως, μη μας ζαλίζετε άλλο με το τελευταίο trend se agglikia glwssa... υπερθεματίζοντας αναίσχυντα! Γιατί εκεί που βρεθήκαμε ο κόσμος σήμερα... Τί αξίζει να ακούει κανείς;
Τί, πώς, πού...

Αφού μπορεί να κάνει remix κανείς την ίδια του τη ζωή, σερφάροντας στα δαιδαλώδη φιορδ με Σομαλούς και άλλους πειρατές, μαθαίνοντας καθημερινά κόλπα και ρουφώντας την μεμοραμπίλια που σέρνεται άπλετη στο διαδίκτυο: να βρίσκεται με τους φίλους του (επιτρέψτε μου: Gal Kosta, Shostakovich, Bliki Circus, Edgard Varèse, 武満徹, Henryk Górecki, Nusrat Fateh Ali Khan u know what I mean) ή μόνη/ος, με ένα καλό ζευγάρι ηχεία και να απολαμβάνει σύμμεικτα περιβάλλοντα, βιολογικών φρούτων με κρασί, πνοές φρέσκου αέρα, ησυχίας, ένα κίτρινο βιβλίο μέχρι να δύσει ο ήλιος και άμα λάχει, έναν υπνάκο, ακόμη και γιόγκα.

Κοινώς,
το τί σαρώνει την υφήλιο (πέρα από τη βλακεία),
το τι είναι διάφανο με υψηλές προδιαγραφές (πέρα από την κουνουπιέρα μου),
το τι αποτελεί ρευστό μεθυστικό ρόφημα (πέρα από το τσάι Ντε Νι) και
το τι είναι ασεβές (πέρα από την άρνηση να παραμυθιαστούμε κατά παραγγελία),

τα τέσσερα ως άνω και πολλά άλλα, αποτελούν σειρά ερωτημάτων που επιδέχονται πολλαπλές λύσεις, κατά τρόπο που αν ήταν πολυώνυμο δεν θα είχε απαραίτητα γραφική παράσταση συγκλίνουσα στα γκισέ κάποιου διασκεδαστηρίου ή άλλης νυχτερινής πίστας.

Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά, καλή προσγείωση στα έπεα**.
*νάσιοναλ μιούζικαλ εξπρές
**πτερόεντα