Saturday, April 26, 2008

Η διαρκής απορία
Να αναλογιστούμε μήπως, ξανά, πώς και από πού πηγάζουν τα σημαντικά ερωτήματα;

Έχω την εντύπωση πως αν πηγάζουν από το γίγνεσθαι του ανθρώπου, δεν αποτελούν υλικό δημοσίων σχέσεων ή χορταστικών εξομολογήσεων, καθώς σε οδηγούν μέσα από αντικαθρεφτισμούς ακόμη και μπροστά στο ανείπωτο.

"To be or not to be? That is the question."

Αρκεί να παιδευτούμε λίγο με την μετάφραση για να δούμε πόσο άπιαστο μπορεί να είναι το ερώτημα μέσα στην κομψότητά του.

Να είναι κανείς ή να μην είναι; Να είναι... ούτως ειπείν "να υπάρχει", δηλαδή, να βλέπει ως αυτός που είναι, να ακούει, να συνεχίζει με οποιονδήποτε τρόπο... Να συνεχίζει πού; Για τί; Μαζί με ποιούς;
Μήπως στον δρόμο του μαζί με τους άλλους, δηλαδή τους δικούς του, με την ιστορία, την ταυτότητα που κουβαλάει και την περιθάλπτει, καταβάλλοντας προσπάθεια; Να είναι κανείς αυτός ή αυτή που είναι και να μάχεται για να μείνει έτσι και ίσως, να εξελιχθεί σε μια συνέχεια, μια συνέχεια που αντιλαμβάνεται, δηλαδή μια προσωπική συνέχεια... ή μήπως καλύτερα να αφεθεί στις μεταμορφώσεις που δεν διασφαλίζουν την προσωπική του συνέχεια;

Είναι ο θάνατος μια αρχή; Κι αν είναι, να τον επιδιώξει κανείς, ή όχι; Γιατί όχι; Από φόβο; Από εγωϊσμό, ή μήπως να μην τον επιδιώξει ακριβώς από σεβασμό στα επέκεινα, δηλαδή από μια γνώση του αγνώστου και μια θέληση να μην κόψει ότι δεν λύνεται αυτοστιγμί από μόνο του ακολουθώντας μιαν ανώτερη αναγκαιότητα, άρα να επιλέξει την αποδοχή, μια αποδοχή του ανεξιχνίαστου και υπερβατικού πεπρωμένου... Μήπως όμως και η επιλογή του θανάτου δεν παίρνει τη μορφή πεπρωμένου όταν το θελήσεις, εφ'όσον είναι ανάμεσα στις επιλογές σου;
Κι αν πάψεις να είσαι, ποιός ξέρει και ποιός μπορεί να πει ότι αυτό δεν ισοδυναμεί απολύτως με το πρώτο, με το "να είσαι"; Οπότε, ακόμη και αυτή η ερώτηση παίρνει ρητορική χροιά και συνοψίζεται στην απόλυτη απορία.

Τα αναπάντητα ερωτήματα μεταφέρονται διαρκώς σαν φτερωμένος σπόρος σε άλλα μέρη κι εναποτίθενται σε άλλους. Καμμιά φορά, φυτρώνουν την κατάλληλη εποχή στου νου κάποιου που δεν γνωρίζει ότι είναι παλαιότερά του. Αν τύχει και κάποιες απαντήσεις οριμάσουν, οι καρποί είναι το δόλωμα που έλκει κόσμο να φάγει και να πιεί το σώμα και το αίμα. Έπειτα τα κορμιά που σταυρώνονται στραγγίζουν από τη ζωή και οι σπόροι τους σκορπίζονται πριν την ταφή. Ο σπόρος της απορίας πετά ξανά με τον άνεμο.
Η απορία παραμένει.

Τα καίρια και τα ωραία, δεν είναι ανάγκη, ούτε είναι πάντα εφικτό να στα ρωτήσει κάποιος άλλος. Προέρχονται από αλλού, αλλά τα θέτεις στον εαυτό σου. Ξεχνιώνται όμως κι από σένα τον ίδιο, γίνονται κοινό κτήμα, ταξιδεύουν αφ'εαυτού.

Εκεί που δεν φυτρώνει ποτέ κανένα ερώτημα, εκεί που όλα σιωπούν, είναι το έδαφος που πατάνε όλες τις ώρες αμέτρητα βιαστικά παπούτσια. Αν και το τυχαίο δεν απαλείφεται πιο αποτελεσματικά από το σκοπούμενο, χρειάζεται προσοχή στη μεγάλη συνάφεια με τα τρέχοντα και τις πολλές συναναστροφές. Ο θόρυβός τους μπορεί να καλύψει τους σημαντικούς διαλόγους μας μέσα στον διεσταλμένο χρόνο.

(Από Miranda P. με αφορμή ανάρτηση σχετικού συνοπτικού σχολίου στο grbloopers.blogspot.com και σε ανάρτηση με τίτλο "έτσι, αλλιώς και αλλιώτικα")

No comments:

Πηγή έμπνευσης: http://www.tvxs.gr/v12751

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ακόμη μια προσφορά στο μέλλον της πατρίδας μας (heimat)

Εμβόλιμη εισαγωγή/σύνοψη:
Βρίσκω αλλού ξημερωμένο όποιον δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη της βιωματικής σύνδεσης ανάμεσα στον τραγουδοποιό ή λαϊκό μουσικό και τον κόσμο. Η Lhasa τραγουδά σε δυο τρεις γλώσσες, αλλά είναι όλες δικές της, έχει ζήσει και ζει μέσα σε αυτές τις γλώσσες. Από την άλλη, η Αρβανιτάκη για παράδειγμα αγγίζει πολλούς ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Γιατί; Μα βέβαια, επειδή δεν μαϊμουδίζει, αλλά έχει αυθεντική φωνή που συχνά υπερβαίνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα, κάτι που ισχύει για κάθε μουσικό που έχει τα πόδια του στη γη, στο συγκεκριμένο, σε κάποιο πραγματικό τόπο. Από μια τέτοια στέρεη βάση μπορείς να ξεκινήσεις για να κάνεις όλων των ειδών τα πειράματα, αλλά προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσεις το έδαφος όπου πατάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπώματα μιμητισμού, ναρκισιστικά πειράματα στο κενό.


...Λοιπόν, συνήθως δεν γίνομαι bitchy,
αλλά, επειδή έχει παραγίνει το πράγμα με την φόρα γε-γε των πολιτισμικών παραγωγών με όνειρα διεθνούς μεγαλείου (optional κομπολόϊ ή φράτζα) που χουρχουρίζουν ανοιχτόστομα καταπίνοντας το τελευταίο αφόδευμα του ΝΜΕ* αν βγαίνει ακόμα η χαζοφυλλάδα και καταντήσαμε τη Μόνικα ανίκανη να ψελλίσει το όνομά της χωρίς proforah... ήθελα να σας πω ότι τα αγγλοκεντρικά γκρουπάκια ψιλοανακατέβουν τη σούπα των υπολειμμάτων από τις προηγούμενες δεκαετίες της naive έκφρασης (λουλούδια, από τ'αυτιά ως την κωλότσεπη του Μόρισσι...), όταν ακόμη η κουλτούρα έβγαινε κυρίως από την μεταμοντέρνα Δύση και νομίζαμε ότι αυτή η μαυρίλα, η παραφορά, η θλίψη που ψυχανεμιζόταν το τέλος της ηγεμονίας της, αποτελούσε κοσμικό επιφαινόμενο, αυτό που οι φιλόσοφοι ονομάζουν "universal".

Η ποπ κουλτούρα βεβαίως βεβαίως, αργοπορώντας όσο έμενε κυρίαρχη η ΤV και με απίστευτη επιτάχυνση (να μη σκεφτώ καν τι γίνεται πια, στα χρόνια του Web2), έφτασε αισίως στον τοίχο του φυσικού ήχου, στον θόρυβο, στην απρόσωπη κυβερνοποπ, στα τυχαία ηχητικά συμβάντα... ξεπήδησαν οι πραγματικά ζωντανές και αυτονομημένες σκηνές fusion από την Βαρκελώνη μέχρι τη Λαχώρη και το Τόκυο. Πήρε φωτιά το τοπίο, εξατμίστηκε όλο. Και κολυμπάμε πια σε αυτό το ψυχονέφος... κολυμπάμε δίχως υποχρεώσεις σε άλλον πέρα από τη συνείδησή μας, σίγουρα δίχως σιγουριά, δίχως γνώση που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση.

Έρχονται τώρα καθυστερημένα κάποιοι νοσταλγοί του μαζικού ροκ και της αυθεντίας... (οι λάτρεις του μπλε χαπιού) να μας πουλήσουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες. Nice old expression. Το ίδιο κάνουν και τα έμο υβρίδια, δεν λέω. Αρσενικό και θηλυκό, γιν γιαν. Nαι, ήθελα λοιπόν να πω, ότι it's OK, όποιος θέλει να πληρώσει για να χαζέψει τους περιφερόμενους με το τελευταίο χιτάκι, σιντάκι, ποντκαστάκι κλπ, ...it's OK, όποιος θέλει θα το κάνει και θα κατεβάσει και μερικές μπύρες και από κει και πέρα θα του αρέσει ότι κι αν κουδουνίζει μέσα στα αυτιά του, όπως γινόταν πάντα. Όμως, μη μας ζαλίζετε άλλο με το τελευταίο trend se agglikia glwssa... υπερθεματίζοντας αναίσχυντα! Γιατί εκεί που βρεθήκαμε ο κόσμος σήμερα... Τί αξίζει να ακούει κανείς;
Τί, πώς, πού...

Αφού μπορεί να κάνει remix κανείς την ίδια του τη ζωή, σερφάροντας στα δαιδαλώδη φιορδ με Σομαλούς και άλλους πειρατές, μαθαίνοντας καθημερινά κόλπα και ρουφώντας την μεμοραμπίλια που σέρνεται άπλετη στο διαδίκτυο: να βρίσκεται με τους φίλους του (επιτρέψτε μου: Gal Kosta, Shostakovich, Bliki Circus, Edgard Varèse, 武満徹, Henryk Górecki, Nusrat Fateh Ali Khan u know what I mean) ή μόνη/ος, με ένα καλό ζευγάρι ηχεία και να απολαμβάνει σύμμεικτα περιβάλλοντα, βιολογικών φρούτων με κρασί, πνοές φρέσκου αέρα, ησυχίας, ένα κίτρινο βιβλίο μέχρι να δύσει ο ήλιος και άμα λάχει, έναν υπνάκο, ακόμη και γιόγκα.

Κοινώς,
το τί σαρώνει την υφήλιο (πέρα από τη βλακεία),
το τι είναι διάφανο με υψηλές προδιαγραφές (πέρα από την κουνουπιέρα μου),
το τι αποτελεί ρευστό μεθυστικό ρόφημα (πέρα από το τσάι Ντε Νι) και
το τι είναι ασεβές (πέρα από την άρνηση να παραμυθιαστούμε κατά παραγγελία),

τα τέσσερα ως άνω και πολλά άλλα, αποτελούν σειρά ερωτημάτων που επιδέχονται πολλαπλές λύσεις, κατά τρόπο που αν ήταν πολυώνυμο δεν θα είχε απαραίτητα γραφική παράσταση συγκλίνουσα στα γκισέ κάποιου διασκεδαστηρίου ή άλλης νυχτερινής πίστας.

Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά, καλή προσγείωση στα έπεα**.
*νάσιοναλ μιούζικαλ εξπρές
**πτερόεντα