Ο/Η Miranda P. είπε...
Παρακαλώ, αν είναι να διαβάσετε αυτά που γράφω, να ξέρετε ότι μου πήρε 2 ώρες να γράψω αυτό το κείμενο.
Βλέπω ότι και πάλι αρκετοί "τσιμπάτε" και βγάζετε έναν πολύ κακό εαυτό.
Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα. Τα λεγόμενα χαμηλά ένστικτα είναι κάτι κοινό σε όλους μας. Με την καλλιέργεια του χαρακτήρα, υποτίθεται ότι αποκτούμε γνώση του εαυτού και αυτο-έλεγχο. Πρόκειται για αριστοκρατικές αξίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός μοντέλου ερμηνείας της διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, κατά το οποίο ο καθένας θα δύναται να ξεχωρίζει το "καλό" από το "κακό", εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα της προόδου και της βέλτιστης διακυβέρνησης για όλους.
Σε μεγάλο βαθμό ένα τέτοιο μοντέλο είναι "πατερναλιστικό" και δεν αρκεί για την ερμηνεία της βιοπολιτικής, όπου όσα συμβαίνουν χρήζουν στατιστικών προσεγγίσεων (σα να μελετάς της συμπεριφορά αερίων σε περιορισμένο χώρο), παρά ηθικής αξιολόγησης.
Παρ' όλ' αυτά, στην απλή καθημερινή μας ζωή, οι πατερναλιστικές αξίες έχουν ακόμη κάποιο νόημα και γοητεία, δεδομένου ότι μπορούμε και επιθυμούμε συχνά να επικοινωνούμε μεταξύ μας ως πρόσωπα. Το πρόσωπο με αυτή την έννοια δεν είναι φορέας του ονόματος, αλλά πηγή του ονόματος, αυτόφωτο ηθικό υποκείμενο που αποφασίζει ελεύθερα.
Πρόκειται για αξίες που από τον Σωκράτη ως τους Σαμουράϊ και μέχρι το "reserve" που πρέπει να διακρίνει ένα gentleman, αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς των ελίτ για την δημιουργία και σταθεροποίησή τους.
Αυτοσυγκράτηση δεν σημαίνει δειλία, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Για να γίνω κατανοητή, θα το πω κι έτσι: συνήθως, οι φοβισμένοι σκύλοι γαβγίζουν.
Για το θέμα μας τώρα, το θέμα της Ιστορίας... όποια κι αν είναι η "απόλυτη" (λέμε τώρα...) αλήθεια, ας την μελετήσουν από κοινού οι ιστορικοί -οι σοβαροί ιστορικοί που σκαλίζουν τις πηγές για να βρουν και να μάθουν -και βέβαια, όχι εκείνοι που τακτοποιούν τις πηγές όπως βολεύει για να επιβεβαιώσουν κάτι που "γνωρίζουν" ήδη κατά τρόπο απόλυτο.
Το "απόλυτο" είναι χείριστος οδηγός στην έρευνα.
Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι που κληρονομείται άνευ όρων. Δεν νομίζετε;
Οι πολιτισμοί έρχονται και παρέρχονται, ακμάζουν και παρακμάζουν, μεταλαμπαδεύονται, αλλάζουν, παράγουν υβρίδια... είναι ζωντανοί όπως η γλώσσα.
Αν οι Έλληνες θέλουν να είναι υπερήφανοι, ας αναζητήσουν τους λόγους στο σήμερα. Το παρελθόν ανήκει σε όλους στο βαθμό που ενδιαφέρονται. Για παράδειγμα:
κανείς δεν με εμπόδισε να διαβάσω τον Shakespeare και να τον κάνω μέρος της σκέψης και του αισθήματός μου. Το ίδιο και τον Σενέκα, τον Faulkner, την Sylvia Plath, τη Marguerite Yourcenar κ.ο.κ
Ποιός θα μου πει ότι ο Αμερικανός που διαβάζει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς είναι λιγότερο απόγονος της κλασικής εκείνης παιδείας;
Φυσικά, πολλά μπορεί να πει κανείς... εγώ, παραδείγματα δίνω, ώστε να υποστηρίξω ότι η κοινωνία μας χρειάζεται να ξεφύγει από την ιδεοληψία του παρελθόντος.
Ανυστερόβουλο ήθος χρειαζόμαστε. Αξιοκρατία! Και γνώση κριτική.
Ρίξτε μια ματιά στη Γάζα, για να δείτε που οδηγεί η έλλειψη διάθεσης για συναίνεση, αποδοχή και συνεργασία. Επίσης, πως η διαφθορά των πλουσίων Αράβων συντηρεί και εντείνει την κόλαση.
Οι φτωχοί σφαγιάζονται και ρίχνονται βορά στον δογματισμό, ενώ γενιές Ισραηλινών μεγαλώνουν μέσα στο δηλητήριο.
Ας διώξουμε αυτό το φάντασμα της κόλασης των φυλετικών συγκρούσεων από την ψυχή μας. Έτσι κι αλλιώς, αλλού είναι τα διακυβεύματα σήμερα.
(9 Μάρτιος 2008 3:20 πμ)
No comments:
Post a Comment