Monday, July 21, 2008

Xm




μισό λίτρο παγωτό καϊμάκι πολίτικο, φλούδες καρύδα, τρίμμα καρύδα, φλούδια κρεμμυδιού βιολογικού. Αναμμένο ερ κοντίσιον κλίμα live, φύλλα κιτρινισμένα στην ταράτσα, γνωρίζω πως όταν θέλω διαθέτω ένα βασικό ταλέντο που είναι ο αυτοσχεδιασμός με ότι διαθέτω, παρά τα χτυπήματα η όρεξη καλά κρατεί, στροβιλίζεται το σώμα στον ζεστό αέρα, κλείνεται στον κύκλο του, στους τέσσερις τοίχους, κλείνεται όσο κρατήσει η μέρα, μακριά από το κέντρο, μακριά από τα ίδια λόγια που έχει πει και δεν κρατιέται να αρθρώσει πάλι, μακριά από τις παραλίες με τους άντρες που περπατούν στα χέρια, στο Φάληρο. 

Μαλακίες πάλι, σώπα. Κάνε έτσι και τράβα την φράτζα από το κούτελο! Τί χάλια είναι αυτά; Πήγαινε πλύσου. Πού γύριζες χθες τη νύχτα;
Στην ηλικία μου τί έκανες; Δεν γύριζες;
Γύριζα και αναρωτιέμαι πως δεν έπαθα κάτι. Τύχη. Καθαρή τύχη.
Πού ξέρω εγώ αν έπαθες.  Σκοπεύεις να με προστατέψεις;

Με μια σπάτουλα μαζεύω το αλεύρι από το τραπέζι, έχω ιδρώσει, σκέφτομαι τι άλλο χρειάζομαι, ίσως λίγο ακόμη μοσχοκάρυδο να προσθέσω στη γέμιση πριν προχωρήσω. Αναμμένος ο φούρνος στους 200 και λίγο παραπάνω ήθελα, 250. Να μπει μέσα το ταψί και να ραντίσω με νεράκι να κάνει ατμό και να πάρει να ψήνεται αμέσως...
Όλα είναι πάλι όπως το φοβόμουν. Υπάρχει ένας αδύνατος απέναντι, ένας κακομοίρης εικοσάχρονος -ψηλός, ξανθός, αδύνατος, ένα ενενήντα, σερβίρει και καθαρίζει τραπέζια, χωράει να κάτσει στη φούχτα σου, πάει έρχεται, κρίμα, κρίμα. Θα γίνεις κάποιος με συγγενείς, με προβληματάκια, με παιδιά, σύζυγος με αμάξι, σοβαρός μπαμπάς, θα γίνεις λειώμα ένα βράδυ παρέα με τον άλλο που ξύρισε το κεφάλι και περνά τα απογεύματα στο ψιλικατζίδικο να χαζεύει αθλητικές εφημερίδες. Βαρύς και κάπως νόστιμος, χαζεύω τον χρόνο που δεν γίνεται τίποτα. 
Κάθεσαι στην καρέκλα, απαθής, κενός. Έχεις φίλους τον κοντοκώλη με το μοτοσακό, τον νόστιμο που λάκισε προς Αλβανία, έχεις την αδερφή σου, ολημερίς νύχια και να καθαρίζει ροζ πενηνταράκι σκούτερ βέσπα... τι σκατά, έξω η κοιλιά της, σκουλαρίκια στον αφαλό, σκατά, όλα σκατά, όλα αυτά, αν έχεις τύχη θα αστράψει ο θεός που πιστεύετε ένα αστροπελέκι να σας φυτρώσει εκεί μέσα στο νου μια ελπίδα, να χάσει ο κόσμος το αυστηρό του πρόσωπο και να ανοίξει τρύπα στο στερέωμα, να φέξει από μέσα μπλε μαύρο, να υποψιαστείτε μια σταλιά και να φρίξετε, να βγάλετε αφρούς από το στόμα και φρικιώντας, με ένα βιβλίο στο δεξί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο άλλο, περιδιαβαίνοντας πάνω κάτω το δωμάτιο, θα αγγίξετε λίγο το τραπέζι, σα να χαϊδεύετε κάποιον.  Θα διατυπώσετε την ευχή να πεθάνουν όλοι οι άλλοι, θα ακούσετε την ευχή σας και θα φρίξετε περισσότερο, θα πεταχτείτε κάθιδροι, θα αγαπήσετε τον τελευταίο ψωριάρη με πρησμένη κόκκινη μύτη, κόκκινα μάτια, στη Συγγρού, στο Φάληρο, στην άδεια Ακαδημίας. 

Θα μουρμουρίσετε σε μια δυο γλώσσες και θα κινήσετε μεμιάς την διαδικασία αποχής από τον κόσμο με τις ροζ κουρτίνες, τα λουλούδια, τα χαμόγελα, τα σκατά με περιτύλιγμα και μηδέν βιταμίνη, τρως καλά καλά και μένεις άδειος, άντε να ψωνίσεις οτιδήποτε και να είναι όλα fine, γαμημένε φίλε, άνοιξε λίγο και αναρωτήσου πως εγώ και πως εσύ, σε λίγο, πως θα χάσουμε ότι μας δόθηκε, πως θα ξυνίσουν  οι καρποί, θα ματώσουν τα στήθη, τα μάγουλα, οι σκιές της πείνας, της αρρώστιας, τα ίδια λένε όλοι για την εποχή που θα βασιλεύει ο Τένκο Ντρίο των γκρι.

Μη φοβάσαι Βέρα. Πήγαινε μια βόλτα.
Α, όλα ΟΚ τώρα;
Ναι.
Και το παραλήρημα; Τί λες τόση ώρα μόνη σου στην κουζίνα;
Τίποτα. Είχα αφήσει ανοιχτό το ραδιόφωνο και έπαιζε. Ήταν μια φωνή...
Πού έλεγε τί; Άκουσα να βρίζει. Κάποιος έβριζε.
Δεν ήμουν εγώ. Ξέρεις να βρίζω;
Καλώς. Φεύγω. Με περιμένει ο Γιώργος.
Το λές σα να είναι μικρό παιδί. Συμμαθητής σου;
Όχι. Ενας μπόμπιρας που με βοηθάει με το παιχνίδι. Σοφτ Q.
Τί είναι;
Μια μαλακία, αλλά ξέρει καλά.
Παιχνίδι;
Ναι.

Την κοιτάζω να κατεβαίνει τη σκάλα. Μια με το ένα χέρι, μια με το άλλο. 
Κυλά απαλά σα νεαρός αραχνοπίθηκος. Με τα κρόσια του δερμάτινου στη σκάλα.  Δέρμα μαλακό σαν καλογυαλισμένο από τη ζέστη βούτυρο, λειωμένο. Βούτυρο με μάρμαρο. Κατεβαίνει, ακούω τα τελευταία βήματα στη σκάλα κι έπειτα τον αντίλαλο. Θα μπορούσε να κατεβαίνει για πάντα.
Δεν υπάρχει κανείς εδώ. 
Αυτή είναι η στιγμή που εμφανίζονται τα γκρίζα μούτρα με τις απαιτήσεις τους. Είναι η ώρα που υποτίθεται εμφανίζονται από μια γωνία του σπιτιού, κάνουν έναν πήδο και σταματούν πλάι σου. 

"Καλά, θα τα πούμε άλλη στιγμή." Τί να εξηγώ σε ανίδεους. Από περιέργεια ήρθαν.
Τί κοιτάζει έτσι ο παππούς εκεί; Τί κοιτάζεις έτσι εσύ νεαρέ με τη φράτζα; Δεν σου είπα να την ανασηκώσεις λίγο; Δεν βλέπω το κούτελό σου. Αφήστε τα παιχνίδια, δεν ήρθαμε εδώ για πλάκα. Επίκειται απόβαση, έρχονται μαζικά, ιστορίες για άγριους ξυλοδαρμούς, για ακρωτηριασμούς, για τηλέφωνα που χτυπούν μέσα στη νύχτα, μαγνητικά φαινόμενα και ιστορίες, μικροτσιπόζωα, κάντε ότι θέλετε... αυτό είναι το θέμα. Αυτό.

Έτσι θα μιλήσω.
Καθαρά.

Τα γκρίζα μούτρα έρχονται μετά τις πέντε. Είναι ήδη σχεδόν έξη παρά τέταρτο. Έρχονται όπου νάναι. Βαριέμαι, θε μου βαριέμαι. Ακόμη δυο χαμένες ώρες μαζύ τους. Δεν θα θυμάμαι τίποτα μετά. Απολύτως.
Ξαπλώνω και εύχομαι να ήταν ο σερβιτόρος με τα ξανθά μαλλιά ή ένας από το καφενείο, ο καβλιάρης γείτονας με το θολωμένο βλέμμα και ένα πιστόλι στο άλλο χέρι, να με προστατέψει όταν γίνει το κακό και πάνω στον πανικό, κατεβάζει το άλλο χέρι εκεί που φαντάζεσαι, εκεί κάτω, τεντωμένο σα λάστιχο, η γυναίκα του στο μπαλκόνι να γρυλλίζει, εκατό φορές καλύτερα αυτό, παρά αυτό εδώ.
 
Το τέλειο ερπετό, το γκρίζο δέρμα, νυχάκια περιποιημένα και γαμψά όπως μίας χελώνας. Καλό κι αυτό. Μόνη μαζί με έναν από δαύτους.
HI!
Έχω την βλακώδη τάση να τους μιλώ αγγλικά. Λες και καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν εδώ που τα λέμε. Καταλαβαίνουν ότι θέλουν. Ξέρουν βέβαια τι θέλουν και ξέρουν πως να το βρουν.  Βεβαίως είναι εξοπλισμένοι με αυτά που χρειάζονται και δεν κάθονται να εξηγούν πολλά πολλά. Καθόμουν στο κομμωτήριο, μύριζε παντού βαφή και μου έλεγε η Τάμα ότι έχει κάνει σεξ με ένα γκρίζο ανθρωπάκι στο περβάζι του εξοχικού της κοντά στη λίμνη. Αστείο πράγμα.
Δεν θυμάσαι τίποτα μετά. Σάπια η ιστορία της και τέρμα.
Νάτο, αρχίζει τώρα. Έρχονται κι οι άλλοι που μου τραβούν το ποτό από το χέρι. Πέφτει το ποτήρι, σπάει. 
Hello?
Τους μιλώ αγγλικά όπως είπα. Για πλάκα. Γελούν με τον δικό τους τρόπο. Ένας θόρυβος από τη δεξιά μασχάλη του αρχηγού τους και χουχουλίζουν ύστερα κι οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο. 
Κάπου νομίζω είχα δει μια τέτοια συνάθροιση. Πως κάθονταν όλοι γύρω από ένα χειρουργείο και μελετούσαν τον γήϊνο.

Είμαι τώρα -το συνειδητοποιώ- μια μητέρα μόνη στο διαμέρισμά μου πάνω από τη λεωφόρο με τα πολλά οχήματα σε έντονες αποχρώσεις. Αναδίνονται ατμοί από τα φρεάτια. Ακούγονται ασθενοφόρα και αλαλαγμοί από γκρουπ ανθρώπων. Από τον έκτο όροφο βλέπω καλά στον δρόμο. Αν ήμουν πιο πάνω, θα ήταν δύσκολο. Αν μάλιστα ήμουν στην κορυφή του πύργου, θα έβλεπα μόνο κουκίδες κάτω. 
Συνήθως παίζω μουσική τα απογεύματα. Κάθομαι στο πιάνο, το συνδέω με τα ηχεία, πετάω ένα πρόφιτ, ή ένα αναλογικό συνθ, χαϊδεύω τα πλήκτρα, παίζω ηχοχρώματα που ποικίλλουν από Άγρια δύση, Ένιο Μορικόνε, Sticky little fingers, ensalada tropicana, θα μπορούσε να ονομαστεί το τελικό αποτέλεσμα μεταξύ νοσταλγίας, cyber shit και νοσταλγία πιο θολή για κάτι, από σουβλάκι μέχρι βιολογικό υγρό καθαρισμού πατωμάτων, ότι θες περνά από το μυαλό τέτοιες ώρες, μερικές φορές χτυπά το κουδούνι και είναι η Βέρα που έχει γυρίσει νωρίς, πριν τις εννιά, και τότε όλα πρέπει να αλλάξουν ρυθμό και τόνο, να πάψω να σκέφτομαι την εκμετάλλευση και να μην αναλογίζομαι το πως και το γιατί. 

Υπεραγαπώ τη Βέρα. Δεν θα την πληγώσω. Προτιμώ να πεθάνω τώρα, παρά να νοιώσει ότι την πρόδωσα. 
Αυτό μου ζητούν.
Κάτι συμβαίνει τελευταία και επιμένουν. Θέλουν να αφήσω τα παιχνίδια τους να συμπεριλάβουν και...
Αν τους ξεγελάσω, σκέφτηκα, υιοθετώντας κάποιον από αυτούς του σερβιτόρους απέναντι, ωχ... τρελές ιδέες.
 Αν τον καλέσω μια μέρα για ποτό και του ριχτώ την ώρα που έρχονται. Για να μας βρουν παρέα. 
Και τότε, ξαφνικά, όσο εκείνος θα τρέμει, θα ανοίξω το στόμα μου διάπλατα, φωνάζοντας ΒΕΡΑ! Θα κάνω ότι δείχνω συνθηματικά πλάι και ίσως πιστέψουν ότι τους παραδίνω την αγαπημένη μου Βέρα. 
Πού ξέρουν εκείνοι για μας; Που ξέρουν οτιδήποτε για τις συγγένειες και την αγάπη μου;
Παραδίνοντας τον αδύνατο σερβιτόρο, θα έχω εκπληρώσει την υπόσχεσή μου στη φυλή τους. Όποιος κι αν τους έφερε υπόγραψε συμβόλαια που συμπεριλαμβάνουν πείραμα με διακλαδώσεις, όπου λάχει, σε ξένο σπίτι, σε τάφους, καφετέριες, γιαπιά, μπουρδέλα, σινεμά. Πείραμα 1: το σώμα σε αποσύνθεση, ανασυντίθεται και παραδίδεται στον κάτοχο αφού καταγραφεί πλήρως.
Πείραμα 2: ζητούν την κόρη, τον γυιό, τον πλησιέστερο συγγενή εξ᾽αίματος για σύγκριση.
Πείραμα 3...

Λένε είναι το καλύτερο και άλλες φορές το πιό τρομακτικό. Τέλος πάντων. Θα το δω όταν προκύψει. Ακόμη στο 2. Παραδίνω όπου νάναι κάποιον, κάποιον δικό μου. Εκτός κι αν. Εκτός κι αν την πληρώσει ο καλός άνθρωπος που πάντοτε μισούσα, έβριζα, ήθελα να χτυπήσω για να αγριέψει το πνεύμα του, μπας και γίνει κάτι, να ανοίξει, να βγάλει κλαδιά, μυρουδιές, να γίνει κισσός.
Ας είναι, τώρα όλα έμειναν στο παρελθόν. Οι επιθυμίες δεν έχουν σημασία. Ότι προλάβω να σώσω.  Ότι προλάβω να κάνω για να μην πάρουν ότι πιο πολύτιμο. 
Θα τους δώσω ότι θέλουν. Χμ.






Wednesday, July 16, 2008

Με καθαρό αίσθημα (επίλεξε σύμμαχο)



Αρνούμαι τις συναισθηματικές αντιδράσεις και με ενδιαφέρει μόνο μια πολιτική θεώρηση.

Υποστηρίζω ότι δεν απειλούμαστε από την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Τί άλλο να κάνω, υποστηρίζω τα αυτονόητα: ότι αυτό που απειλεί όλους μας είναι η πολιτική παρακμή μέσα στην οποία ζούμε.

Σαφώς, πασχίζω να υπερασπιστώ την ελευθερία μου (σε καθημερινή βάση) από εκμεταλλευτές και κηδεμόνες και αυτό προϋποθέτει συγκρούσεις και έχει συνέπειες, καθώς και περιστασιακούς συμβιβασμούς και οπωσδήποτε ήττες. Φυσικά, δεν με ενδιαφέρουν οι λυκοσυγκρούσεις και οι αλαλαγμοί στο διαδίκτυο.

Αντιλαμβάνομαι όμως την κοινωνία πρακτικά και χειροπιαστά, σαν καθημερινή παραγωγική πρακτική και ταξικό βίωμα (και όχι μέσα από ιδεαλιστικά σχήματα με αποκορύφωμα τον εθνικό μεγαλοϊδεατισμό που οδήγησε σε καταστροφές και χούντες) ...επίσης, αντιλαμβάνομαι την κοινωνία δίχως αυστηρά παγιωμένη ταξινόμηση των ομάδων και των ατόμων, καθώς οι ομαδοποιήσεις στην εποχή μας έχουν δυναμικά χαρακτηριστικά και διανυσματική διασπορά. Αυτός είναι βέβαια και ο λόγος που μεγάλες μάζες ανθρώπων βρίσκονται σε αδράνεια και αποπροσανατολισμό.
Η διαφορικότητα των ταυτοτήτων αποτελεί πολιτικό σύμπτωμα και στρατήγημα.
Φυσικά, επειδή κάθε στρατηγική παράγει και την αντίθεσή της, παρατηρούμε την έκρηξη της λεγόμενης τυχαίας και παράλογης βίας που επονομάζουν ασύμμετρη.

Ο αγώνας για καθαρότητα αντίληψης, ανεξαρτησία κρίσης και ορθολογισμό είναι πολύ δύσκολος σε εποχές δημοκρατικού ελλείμματος. Περνά μέσα από την (ουσιαστικά και βιωματικά) συγκρουσιακή ανίχνευση των δυνάμεων και όχι μέσα από δήθεν συγκρουσιακά σχήματα όπως κομματικές ταυτότητες.
Επιτυγχάνεται με το ένστικτο, την εγρήγορση, την κατά Μπερξόν παρουσία. Διαλέγω τον σύμμαχό μου και τον αντίπαλό μου με γνώμωνα το καθαρό αίσθημα.

Αν σας κατηγόρησα για φοβικά σύνδρομα, δεν είπα βέβαια να μην υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, αλλά θα πρέπει να την υπερασπιστούμε με μέτρο και γνώση, απέναντι σε πραγματικές απειλές.

Η πατρίδα μας απειλείται από τί;
Ποιές είναι οι αξίες που υπερασπιζόμαστε;

Εσείς αισθάνεστε πως απειλείστε ως άτομα και (ως συλλογικότητα;) από συνομωσίες και εξωγενείς παράγοντες.

Εγώ σας επιστώ την προσοχή σε αυτό που κατά τη γνώμη μου και βάσει της κλασικής/υλιστικής πολιτικής θεωρίας και του ορθολογισμού (βλέπε Δημόκριτος, Αριστοτέλης, Αντιφών, Πρωταγόρας) αποτελεί το συμφέρον μιας δημοκρατικής πόλης.

Ο Πρωταγόρας έθεσε το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατικής πόλης. Είναι εκείνος που υποστήριξε ότι η πολιτική τέχνη ήταν αυτή που επέτρεψε στους ανθρώπους να επιβιώσουν και ότι η ουσία της είναι η ισονομία.

Στο κείμενο "ανωνύμου" που διέσωσε ο Ιάμβλυχος (αποδίδεται από μερικούς και πάλι στον κλασικό σοφιστή) ο συγγραφέας απευθύνει δριμύτατη κατηγορία ενάντια σε εκείνους που αδιαφορούν για την παραγωγική δραστηριότητα και το ρίχνουν στην κερδοσκοπία. Συνδέει έτσι την οικονομία με την ύπαρξη και τη λειτουργία της δημοκρατικής πόλης.

Μου αρέσει να επιστρέφω στις πηγές, ειδικά όταν υπάρχει θολή ατμόσφαιρα.

Οι εχθροί της Ελλάδας (όπως και κάθε ευνομούμενης και ως εκ τούτου "μη ανασφαλούς" πολιτείας) είναι όσοι καπηλεύονται την εξουσία και όσοι κερδοσκοπούν.

Δυστυχώς, παγκόσμια και τοπικά, έχει επικρατήσει ένα τέτοιο συνάφι και αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής ατμόσφαιρας (ατμόσφαιρα πολέμου) που ευνοεί όπως είπα "κάποιους" και όχι το ευρύτερο σύνολο.

Αναρτήθηκε στο press-gr.blogspot.com, ημερομηνία: 13 Ιούλιος 2008 3:20 μμ

ως σχόλιο σε ανάρτηση με τίτλο "συνάντηση σκοπιανών στη φλώρινα"

φωτο. Femina Ridens (Frightened Woman, 1969) Piero Schivazappa

Monday, July 14, 2008

οι πνευματικοί άνθρωποι



...πνευματικός είναι ο κάθε άνθρωπος που παίρνει σοβαρά τη σχέση του με τους άλλους και αισθάνεται υπεύθυνος για το γίγνεσθαι της κοινωνίας έτσι ώστε σε κάθε περίσταση επεξεργάζεται θέσεις και στάσεις προκειμένου να ενεργεί συνειδητά.


Η δημοκρατία πάσχει όταν οι περισσότεροι αδυνατούν να αντιληφθούν το κοινό συμφέρον ως προσωπικό τους μέλημα. Αυτά έχουν αναλυθεί ήδη από τους προσωκρατικούς (1).
Αυτό που βιώνουμε έχει περιγραφεί ως προοίμιο της τυραννίας και αποτελεί μέρος του επίπονου κύκλου που διαγράφουν οι κοινωνίες όταν παρακμάζουν.

Δυστυχώς, τέτοιοι πολιτικοί κύκλοι δεν σταματούν πριν ολοκληρωθούν. Οι πνευματικοί άνθρωποι οδηγούνται στην επικούρεια "ιδιώτευση"(2) ή καλύτερα "παρέγκλιση", που αποτελεί και στρατηγική διάσωσης της φιλοσοφικής φλόγας σε εποχές που οι καταστροφές σαρώνουν τα πάντα και υποχωρεί η πολιτική κοινότητα στην οποία στηρίζεται η δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, πνευματικοί άνθρωποι υπάρχουν και διαφωνώ πλήρως με όσους οδύρονται για την απουσία τους. Δεν έχουν παρά να πνευματικοποιηθούν οι ίδιοι και να μην μεταθέτουν ευθύνες. Ο καθένας ότι μπορεί ας κάνει.

(1)Ενδιαφέρον ανάγνωσμα: "Σπουδή στο θέμα της ελευθερίας" -η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό-, Έλλη Παππά, εκδ. άγρα

(2)Αποσπάσματα από το βιβλίο της Ε. Παππά εκεί που αναφέρεται στον Επίκουρο:

"Ο αισιόδοξος κόσμος τους 5ου αιώνα θα καταρρεύσει όταν θα εκδηλωθεί η κρίση του αρχαίου κόσμου, όταν οι λεγεώνες του Φιλίππου θα 'ρθούνε να δώσουνε με τα όπλα τους τη λύση, όταν ο στρατός του Αλέξανδρου θα ανοίξει την εποχή των αυτοκρατοριών. Τότε θα έρθει και πάλι η ατομική φιλοσοφία, με τη διδασκαλία του Επίκουρου, να χαράξει τα νέα όρια της ελευθερίας. Η χάραξή τους περνούσε μέσα από την κριτική της ατομικής φιλοσοφίας του 5ου αιώνα. Η επικούρεια αντίληψη θα θεωρήσει δεσμευτικό της ελευθερίας τον αυστηρά αιτιοκρατούμενο -"νομοκρατούμενο"- κόσμο του Δημόκριτου, και θα εισάγει τον νέο όρο της "παρέγκλισης".

[...]Ο πολίτης του 5ου αιώνα, που ήταν το λειτουργικό άτομο της δημοκρατικής πόλης, δεν υπάρχει πια. Για να διασωθεί το άτομο, και να διασώσει κάποιες από τις αξίες που είχε κατακτήσει, πρέπει να παρεκκλίνει από την πολιτική ζωή. Ο Κήπος του Επίκουρου θα προσφέρει στην ελευθερία το νέο της καταφύγιο, και στο άτομο μια νέα κοινότητα, τώρα που η παλιά πολιτική κοινότητα χάνεται. Το "λάθε βιώσας" είναι το αίτημα των καιρών.

[...]Αν διασώθηκε η έννοια της ελευθερίας ως τους τελευταίους ρωμαϊκούς αιώνες, οφείλεται στην ατομική φιλοσοφία που, με τη διδασκαλία του Επίκουρου, έγινε ένα μαζικό κίνημα που αντιδρούσε μαχητικά στις σκοταδιστικές, δαιμονολατρικές δοξασίες, τις "ψευδοδοξίες", που πλήθαιναν και θόλωναν τις συνειδήσεις σαν την αρρώστια που χτυπάει τα πρόβατα...

[...]Η επικούρεια διδασκαλία ήταν αυτή που διέσωσε ότι είχε κατακτήσει η ελεύθερη σκέψη του πολίτη της δημοκρατίας: την επιστημονική γνώση που διώχνει τις υπερφυσικές δυνάμεις από τον κόσμο και το φόβο από τις ψυχές των ανθρώπων...



Αναρτήθηκε στο press-gr.blogspot.com, ημερομηνία: 13 Ιούλιος 2008 3:20 μμ

και πρόκειται για σχόλιο σε ανάρτηση με τον στερεότυπο τίτλο "Γιατί σιωπούν οι πνευματικοί άνθρωποι;"

Πηγή έμπνευσης: http://www.tvxs.gr/v12751

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ακόμη μια προσφορά στο μέλλον της πατρίδας μας (heimat)

Εμβόλιμη εισαγωγή/σύνοψη:
Βρίσκω αλλού ξημερωμένο όποιον δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη της βιωματικής σύνδεσης ανάμεσα στον τραγουδοποιό ή λαϊκό μουσικό και τον κόσμο. Η Lhasa τραγουδά σε δυο τρεις γλώσσες, αλλά είναι όλες δικές της, έχει ζήσει και ζει μέσα σε αυτές τις γλώσσες. Από την άλλη, η Αρβανιτάκη για παράδειγμα αγγίζει πολλούς ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Γιατί; Μα βέβαια, επειδή δεν μαϊμουδίζει, αλλά έχει αυθεντική φωνή που συχνά υπερβαίνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα, κάτι που ισχύει για κάθε μουσικό που έχει τα πόδια του στη γη, στο συγκεκριμένο, σε κάποιο πραγματικό τόπο. Από μια τέτοια στέρεη βάση μπορείς να ξεκινήσεις για να κάνεις όλων των ειδών τα πειράματα, αλλά προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσεις το έδαφος όπου πατάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπώματα μιμητισμού, ναρκισιστικά πειράματα στο κενό.


...Λοιπόν, συνήθως δεν γίνομαι bitchy,
αλλά, επειδή έχει παραγίνει το πράγμα με την φόρα γε-γε των πολιτισμικών παραγωγών με όνειρα διεθνούς μεγαλείου (optional κομπολόϊ ή φράτζα) που χουρχουρίζουν ανοιχτόστομα καταπίνοντας το τελευταίο αφόδευμα του ΝΜΕ* αν βγαίνει ακόμα η χαζοφυλλάδα και καταντήσαμε τη Μόνικα ανίκανη να ψελλίσει το όνομά της χωρίς proforah... ήθελα να σας πω ότι τα αγγλοκεντρικά γκρουπάκια ψιλοανακατέβουν τη σούπα των υπολειμμάτων από τις προηγούμενες δεκαετίες της naive έκφρασης (λουλούδια, από τ'αυτιά ως την κωλότσεπη του Μόρισσι...), όταν ακόμη η κουλτούρα έβγαινε κυρίως από την μεταμοντέρνα Δύση και νομίζαμε ότι αυτή η μαυρίλα, η παραφορά, η θλίψη που ψυχανεμιζόταν το τέλος της ηγεμονίας της, αποτελούσε κοσμικό επιφαινόμενο, αυτό που οι φιλόσοφοι ονομάζουν "universal".

Η ποπ κουλτούρα βεβαίως βεβαίως, αργοπορώντας όσο έμενε κυρίαρχη η ΤV και με απίστευτη επιτάχυνση (να μη σκεφτώ καν τι γίνεται πια, στα χρόνια του Web2), έφτασε αισίως στον τοίχο του φυσικού ήχου, στον θόρυβο, στην απρόσωπη κυβερνοποπ, στα τυχαία ηχητικά συμβάντα... ξεπήδησαν οι πραγματικά ζωντανές και αυτονομημένες σκηνές fusion από την Βαρκελώνη μέχρι τη Λαχώρη και το Τόκυο. Πήρε φωτιά το τοπίο, εξατμίστηκε όλο. Και κολυμπάμε πια σε αυτό το ψυχονέφος... κολυμπάμε δίχως υποχρεώσεις σε άλλον πέρα από τη συνείδησή μας, σίγουρα δίχως σιγουριά, δίχως γνώση που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση.

Έρχονται τώρα καθυστερημένα κάποιοι νοσταλγοί του μαζικού ροκ και της αυθεντίας... (οι λάτρεις του μπλε χαπιού) να μας πουλήσουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες. Nice old expression. Το ίδιο κάνουν και τα έμο υβρίδια, δεν λέω. Αρσενικό και θηλυκό, γιν γιαν. Nαι, ήθελα λοιπόν να πω, ότι it's OK, όποιος θέλει να πληρώσει για να χαζέψει τους περιφερόμενους με το τελευταίο χιτάκι, σιντάκι, ποντκαστάκι κλπ, ...it's OK, όποιος θέλει θα το κάνει και θα κατεβάσει και μερικές μπύρες και από κει και πέρα θα του αρέσει ότι κι αν κουδουνίζει μέσα στα αυτιά του, όπως γινόταν πάντα. Όμως, μη μας ζαλίζετε άλλο με το τελευταίο trend se agglikia glwssa... υπερθεματίζοντας αναίσχυντα! Γιατί εκεί που βρεθήκαμε ο κόσμος σήμερα... Τί αξίζει να ακούει κανείς;
Τί, πώς, πού...

Αφού μπορεί να κάνει remix κανείς την ίδια του τη ζωή, σερφάροντας στα δαιδαλώδη φιορδ με Σομαλούς και άλλους πειρατές, μαθαίνοντας καθημερινά κόλπα και ρουφώντας την μεμοραμπίλια που σέρνεται άπλετη στο διαδίκτυο: να βρίσκεται με τους φίλους του (επιτρέψτε μου: Gal Kosta, Shostakovich, Bliki Circus, Edgard Varèse, 武満徹, Henryk Górecki, Nusrat Fateh Ali Khan u know what I mean) ή μόνη/ος, με ένα καλό ζευγάρι ηχεία και να απολαμβάνει σύμμεικτα περιβάλλοντα, βιολογικών φρούτων με κρασί, πνοές φρέσκου αέρα, ησυχίας, ένα κίτρινο βιβλίο μέχρι να δύσει ο ήλιος και άμα λάχει, έναν υπνάκο, ακόμη και γιόγκα.

Κοινώς,
το τί σαρώνει την υφήλιο (πέρα από τη βλακεία),
το τι είναι διάφανο με υψηλές προδιαγραφές (πέρα από την κουνουπιέρα μου),
το τι αποτελεί ρευστό μεθυστικό ρόφημα (πέρα από το τσάι Ντε Νι) και
το τι είναι ασεβές (πέρα από την άρνηση να παραμυθιαστούμε κατά παραγγελία),

τα τέσσερα ως άνω και πολλά άλλα, αποτελούν σειρά ερωτημάτων που επιδέχονται πολλαπλές λύσεις, κατά τρόπο που αν ήταν πολυώνυμο δεν θα είχε απαραίτητα γραφική παράσταση συγκλίνουσα στα γκισέ κάποιου διασκεδαστηρίου ή άλλης νυχτερινής πίστας.

Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά, καλή προσγείωση στα έπεα**.




*νάσιοναλ μιούζικαλ εξπρές
**πτερόεντα